De retail heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een verval, maar heeft in 2014 weer een licht herstel laten zien. Er wordt door dit beginnende herstel wat lucht gecreëerd voor de detailhandel, maar er moet wel rekening worden gehouden met de prijsdruk die ontstaat door de komst van nieuwe e-spelers. Dat blijkt in elk geval uit de gegevens van ING Economisch Bureau die zijn opgenomen in het Detailhandel kwartaalbericht. De omzet zal naar verwachting voor schoenenzaken, doe-het-zelfwinkels, consumentenelektronica en voor foodspeciaalzaken dit jaar weer een verdere groei zien. Door diverse marketinginstrumenten in te zetten, zoals het verspreiden van reclamefolders en persoonsgerichte aanbiedingen, kan de omzet verder worden vergroot.
Economische groei
Het sterke verval in 2012 en in 2013 lijkt een halt te zijn toegeroepen met het lichte herstel dat zich vorig jaar heeft ingezet en dit jaar verder zal gaan. In 2014 is de omzetgroei voor de detailhandel in Nederland ongeveer uitkomen op een half procent en het is de verwachting dat er voor dit jaar een verdere groei komt van 1,3 procent. Er kan dan ook gesteld worden dat er het afgelopen jaar een keerpunt is gekomen en dat de weg omhoog weer is ingezet. Er is sprake van economische groei en de koopkracht van consumenten neemt weer toe. Dat neemt niet weg dat het consumentenvertrouwen nog wel enige wisselvalligheid laat zien.
Prijsconcurrentie
De concurrentie tussen de retailers zal naar verwachting toenemen, waarbij er zich weer een prijzenstrijd kan ontwikkelen. Retailers kunnen daar op inspelen door gericht aan folderverspreiding te doen met aanbiedingen die klanten doen besluiten naar de winkel te komen om een aankoop te doen. In de eerste drie kwartalen van 2014 zijn de prijzen met een gemiddeld percentage van 0,4 procent gedaald in de detailhandel. Bovendien komen er ook weer nieuwe spelers op de markt met innovatieve concepten die zich zowel offline als online zullen aandienen. De traditionele partijen kunnen daardoor extra onder druk komen te staan. Het ING Economisch Bureau verwacht dan ook dat er in de nabije toekomst een wijziging in de inrichting van het winkellandschap zal komen.
Lagere omzetgroei voor supermarkten
De supermarkten hebben het afgelopen jaar te maken gehad met een grote prijsdruk, waarbij er wel sprake was van groei in de omzet. De lagere omzetgroei is te danken aan de toename van de verkopen, maar gelet op de beperkte prijsstijgingen die voor dit jaar worden verwacht, geldt dat de verwachte omzetgroei 1,8 procent lager zal uitvallen. Er zal er sprake zijn van een toename van het aantal supermarkten in Nederland. Het gaat dan vooral om een stijging van het aantal grote supermarkten die er komen op basis van nieuwbouw of uitbreiding. Het aantal kleinere winkels zal eveneens toenemen en dan gaat het vooral om winkels op stations, op de campus en in stadscentra. Foodspeciaalzaken hebben overigens ook een lichte omzetgroei gezien in het afgelopen jaar. In Nederland zijn er ongeveer vijftienduizend foodspeciaalzaken die een divers aanbod kennen, zoals brood of vlees of winkels die een thema hebben.