Folderverspreiding wordt als marketinginstrument gebruikt om een brede doelgroep te benaderen met als doel deze klant te laten worden in de winkel. Lidl is een supermarktketen die op regelmatige basis de keuze voor de verspreiding van reclamefolders maakt en spint daar zeker garen bij. De supermarktketen staat erom bekend dat de producten goedkoop zijn en in de folders wordt extra aandacht besteed aan koopjes en aanbiedingen net als aan het aanprijzen van bepaalde producten. Het blijkt dat er steeds meer consumenten zijn die meer boodschappengeld uitgeven in de winkels van de supermarkten.
27 procent omzet afkomstig van loyale klanten
Dat de consument per saldo meer besteedt in de winkel van Lidl blijkt uit de cijfers die naar buiten zijn gebracht door GfK en te vinden zijn in het Kerstrapport van GfK en Foodmagazine. Uit de cijfers blijkt dat een jaar geleden 25,1 procent van de omzet afkomstig was van loyale klanten en dat percentage is nu gestegen naar 27,2 procent van de omzet van de supermarktketen.
Er komen steeds meer klanten naar de supermarktketen en het afgelopen jaar zijn daarvan een groot deel vaste klant geworden. Daar heeft de folderverspreiding uiteraard een bijdrage aangeleverd, want met de folders in de hand van verschillende supermarkten vallen de verschillen in de prijzen van vele producten uiteraard nog meer op. De consument wordt dan ook steeds prijsbewuster en maakt bewust de keuze om zo voordelig mogelijk boodschappen te doen. Ook de verschuiving van discounter naar een keten die zich meer op service-elementen richt, heeft bijgedragen aan de toename van het aantal klanten en aantal loyale klanten.
Primaire of secundaire supermarkt
Het grootste deel van de klanten beschouwd de Lidl als primaire of secundaire supermarkt waar het grootste deel van de boodschappen gedaan wordt. De omzet is dan ook voor meer dan tweederde van deze klantengroep afkomstig en dat is ongeveer zes procent meer in vergelijking met vorig jaar. De eerste negen maand van dit jaar heeft ongeveer 70 procent van de consumenten in Nederland wel eens een boodschap gedaan bij de supermarktketen en dat ook dat is een stijging en wel van 2,8 procent in vergelijking met een jaar eerder.
Het aanbod in de folders richt zich op prijsbewuste consumenten en dat gaat niet alleen op voor de Lidl, maar bijvoorbeeld ook voor de Aldi die eveneens als voordelige supermarkt bekend staat. De Nederlandse retailers kunnen omzetverlies leiden door de verdere opkomst en populariteit van de voordelige supermarktketens. Consumenten merken nu eenmaal dat voor eenzelfde bedrag bij de Lidl of bijvoorbeeld Aldi het boodschappenkarretje veel meer gevuld kan worden. Dit in vergelijking met het boodschappen doen bij de duurdere supermarktketens.
De voorraadkast is voor het gelijke bedrag sneller gevuld en zeker in de economisch minder tijden worden de consumenten zich nog altijd prijsbewuster. De folderverspreiding van supermarkten biedt consumenten concreet inzicht in de actuele prijzen van producten. Er is dan ook nog winst te halen voor de Nederlandse supermarktketens door met extra voordelige aanbiedingen te komen.