In vergelijking met andere vormen van media, lijkt de reclamefolder een stabiele factor te zijn. Toch heeft ook de reclamefolder te lijden onder de recessie. De investeringen in nieuwe media zorgen er voor dat er minder geld overblijft voor de reclamefolders en ook lijken sommige adverteerders niet in te spelen op de recessie. Ze zouden over kunnen gaan tot grote acties, maar veel adverteerders blijven bezig met de uitstraling die ze willen overbrengen. Zo zien de reclamefolders van de V&D, Ikea en Hema (de winnaar van de foldervakprijs) er netjes uit. Zelfs de Aldi, die over het algemeen bekend staat als prijsvechter, maakt zijn reclamefolders de laatste tijd netjes op. De reclamefolders hebben mooie foto’s en een nette opmaak. Ze zijn niet druk of overvol.
Reclamefolder centraal op dag van de Brievenbusreclame
Tijdens de Nationale Dag van de Brievenbusreclame te Haarlem, stelde Karin Witteveen al, dat de reclamefolder van Intratuin vooral bedoelt is om zijn imago over te brengen aan de consument. De reclamefolder komt niet met schreeuwerige aanbiedingen, maar brengt de consument op de hoogte van de laatste trends in tuininrichting. Aanbiedingen en speciale acties zijn wel aanwezig, maar voeren niet de boventoon. Onderzoeker Cees van Rooy vindt dan ook dat Intratuin allang de vakprijs een keer had moeten winnen. Toch begreep van Rooy dat de keuze is gevallen op Hema.
Reclamefolder is er om te verleiden
Ook sprak Eugène Roorda. Hij is het niet eens met Ron Cijs. Volgens Eugène is het vooral een kwestie van het met smaak presenteren van aanbiedingen. Het is zaak de consument te verleiden en te blijven verleiden, waarbij het weinig uitmaakt of je bezig bent met de productie van een tv commercial of een reclamefolder. Eugène Roorda verwijst hierbij naar onderzoeker Martin Lindstrom. Het is belangrijk het genotcentrum in de hersenen te stimuleren, zodat de consument op scherp staat en verleid raakt. Volgens Eugène is dit ook mogelijk middels een reclamefoldertje, wanneer deze maar met smaak gemaakt is.
Rol van de reclamefolders in de media
Ron Cijs van Pluspoint ging tijdens de prestigieuze Panamalezing verder in op de rol van de reclamefolder in ons tijdperk dat gekenmerkt wordt door de vele soorten media. Ook vertelde hij over de positie van merken hierin. Zo stelt hij dat het voor beginnende merken van belang is de uitingen gelijksoortig en stabiel te houden. Merken met een goede bekendheid lopen het risico na verloop van tijd saai te worden. Hierdoor kan het zijn dat mensen minder willen kopen. Juist deze merken zullen hun klanten moeten verrassen, door te kiezen voor een vernieuwde opmaak, andere aanbiedingen of nieuwe producten.
Investeren in reclamefolders
Ron Cijs concludeert wel: verrassing moet niet overdreven worden. Een consument heeft stabiliteit en consistentheid nodig. Je moet zowel het vertrouwen van de klant winnen, als de klant verrassen. Het is belangrijk om ook in deze tijd genoeg te investeren in de reclamefolder, zodat hij zijn kwaliteit behoudt. Deze investeringen lopen veelal gevaar doordat bedrijven willen investeren in nieuwe media en ze het geld voor die investeringen weghalen bij de reclamefolder investering.